Zapečené klobásy - velikonoční recept
Na Velikonoce je oblíbené také péct zapečené klobásy. Někde jim říkají šoldry, jinde zapékance nebo velikonoční klobásy.
Ingredience:
- listové těsto nebo domácí těsto
- Domácí těsto:
- 750 g polohrubé mouky
- 60 ml oleje
- kávová lžička soli
- 1 vejce
- 400 ml vody nebo mléka
- kostka droždí
- 1 kávová lžička cukru
- klobásy (bílé, vinné, velikonoční k zapékání)
- vejce na potření
Postup:
- Smícháme 100 ml teplé vody s cukrem. Rozdrobíme tam droždí a necháme vykynout.
- Prosátou mouku smícháme se solí, dále přidáme olej, vejce, kvásek a postupně zbytek vody.
- Dobře propracujeme a těsto v míse pod utěrkou necháme hodinu v teple kynout.
- Těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik máme klobás.
- Do těsta zabalíme klobásy a dáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřeme je rozšlehaným vejcem a plech vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme asi 25 minut.
- Zapečené klobásy chutnají dobře nejen o Velikonocích.
Vaše komentáře