Výtečná drážďanská štola
28. listopadu 2011Drážďanská štola je velmi oblíbená. Recept je jednoduchý a výsledkem budete velmi potěšeni.
Připravte si také podle receptu kynutou vánoční štolu nebo tvarohovou štolu.
Ingredience:
- 650 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažného mléka
- necelá kostka droždí nebo vrchovatá lžička sušeného
- 125 g cukru
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- 175 g rozpuštěného másla
- 1 pol. lžíce rumu
- 1 káv. lžička Amaretta
- špetka mlet. muškátového ořechu, ml. hřebíčku a ml. kardamonu
- 100 g rozinek
- 100 g spařených oloupaných mandlí
- 100 g kandovaného ovoce
- máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Mouku prosejeme, přidáme k ní cukr, koření, sůl a sušené droždí (nebo si připravíme kvásek z čerstvého droždí a mléka). Dále přidáme rum, amaretto, rozpuštěné máslo a mléko.
- Těsto pořádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout na alespoň dvě hodiny.
- Do těsta přidáme rozinky, nakrájené kandované ovoce a nasekané mandle. Těsto dáme opět kynout na 30 minut.
- Z těsta vytvarujeme obdélník, který přeložíme téměř na půl. Spodní strana by měla být o trošku širší.
- Štolu opatrně dáme na plech, kde je pečicí papír. Chvíli necháme kynout.
- Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 250°C pět minut a pak pečeme necelou hodinu při 150 - 160°C.
- Po upečení okamžitě potřeme drážďanskou štolu rozpuštěným máslem a pocukrujeme ji.
- Štolu ukryjeme a necháme několik dní odpočinout.
Vaše komentáře