Výtečná drážďanská štola

/media/images/v19.jpg

Drážďanská štola je velmi oblíbená. Recept je jednoduchý a výsledkem budete velmi potěšeni.
Připravte si také podle receptu kynutou vánoční štolu nebo tvarohovou štolu.

Ingredience:
  • 650 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • necelá kostka droždí nebo vrchovatá lžička sušeného
  • 125 g cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • 175 g rozpuštěného másla
  • 1 pol. lžíce rumu
  • 1 káv. lžička Amaretta
  • špetka mlet. muškátového ořechu, ml. hřebíčku a ml. kardamonu
  • 100 g rozinek
  • 100 g spařených oloupaných mandlí
  • 100 g kandovaného ovoce
  • máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání
Postup:
  1. Mouku prosejeme, přidáme k ní cukr, koření, sůl a sušené droždí (nebo si připravíme kvásek z čerstvého droždí a mléka). Dále přidáme rum, amaretto, rozpuštěné máslo a mléko.
  2. Těsto pořádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout na alespoň dvě hodiny.
  3. Do těsta přidáme rozinky, nakrájené kandované ovoce a nasekané mandle. Těsto dáme opět kynout na 30 minut.
  4. Z těsta vytvarujeme obdélník, který přeložíme téměř na půl. Spodní strana by měla být o trošku širší.
  5. Štolu opatrně dáme na plech, kde je pečicí papír. Chvíli necháme kynout.
  6. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 250°C pět minut a pak pečeme necelou hodinu při 150 - 160°C.
  7. Po upečení okamžitě potřeme drážďanskou štolu rozpuštěným máslem a pocukrujeme ji.
  8. Štolu ukryjeme a necháme několik dní odpočinout.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: