Vánoční tvarohová štola
28. listopadu 2011Vánoční tvarohová štola je velice oblíbený moučník, který se peče na Vánoce. Tento recept na tvarohovou štolu je velmi lehký a zaručeně vám bude štola chutnat. Podívejte se také na recept na kynutou vánoční štolu nebo na drážďanskou štolu.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilinový cukr
- 250 g tvarohu
- 150 g másla
- 2 vejce
- 60 g kandovaného ovoce
- 60 g rozinek namočených v 40 ml rumu
- 60 g mandlí, oříšků...
- kůra z 1/4 citronu
- rozpuštěné máslo na potření (cca 150 g)
- moučkový cukr
- Poznámka: jedná se o menší štolu, pokud chcete větší štolu, zdvojnásobte množství všech surovin
Postup:
- Nejprve promícháme prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem. Dále k tomu přidáme tvaroh, změkčené máslo, vejce, rozinky naložené v rumu, nasekané mandle, oříšky, kandované ovoce a nastrouhanou kůru nejlépe z bio citronu.
- Dobře vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme polodlouhou silnější placku, kterou na sebe přepůlíme.
- Těsto můžeme rozdělit na dva kousky, pokud chceme připravit menší štoly.
- Dáme ji na plech, který je vyložený papírem, štolu potřeme máslem a pečeme asi 45 - 50 minut při teplotě 180°C. Během pečení štolu 4x potřeme máslem. Máslem nešetříme.
- Hotovou vánoční štolu opět potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.
- Tvarohová štola je nejlepší na druhý den.
Vaše komentáře