Velikonoční mazanec - recept
Na Velikonoce je zvykem péct kromě beránka také mazanec. Tady je jeden jednoduchý a ověřený recept. Na jeho přípravu můžete, ale také nemusíte použít domácí pekárnu.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 2 vanilinové cukry
- 250 ml mléka
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
- 1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
- špetka soli
- rozinky, mandle
- žloutek, lžíce rumu
Postup:
- Smícháme droždí s deci teplého mléka, s lžičkou cukru a mlékem. Necháme 10 minut kynout.
- Prosejeme mouky a smícháme je s cukrem, žloutkem, mlékem, máslem, solí, nastrouhanou kůrou z citronu a kváskem.
- Přidáme ještě rozinky namočené v rumu a nasekané mandle.
- Těsto pořádně zpracujeme a dáme kynout alespoň hodinu do tepla.
- Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek nebo dva bochánky. Umístíme ho na plech, který vyložíme pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout.
- Pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C deset minut.
- Poté teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme asi 40 minut. Toto časové rozmezí platí při dvou mazancích, při jednom to bude okolo 90 minut.
- Po vychladnutí mazanec schováme a konzumujeme na Velikonoce.
Vaše komentáře