Velikonoční mazanec - recept

/media/images/v86.jpg

Na Velikonoce je zvykem péct kromě beránka také mazanec. Tady je jeden jednoduchý a ověřený recept. Na jeho přípravu můžete, ale také nemusíte použít domácí pekárnu.

Ingredience:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 2 vanilinové cukry
  • 250 ml mléka
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
  • 1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
  • špetka soli
  • rozinky, mandle
  • žloutek, lžíce rumu
Postup:
  1. Smícháme droždí s deci teplého mléka, s lžičkou cukru a mlékem. Necháme 10 minut kynout.
  2. Prosejeme mouky a smícháme je s cukrem, žloutkem, mlékem, máslem, solí, nastrouhanou kůrou z citronu a kváskem.
  3. Přidáme ještě rozinky namočené v rumu a nasekané mandle.
  4. Těsto pořádně zpracujeme a dáme kynout alespoň hodinu do tepla.
  5. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek nebo dva bochánky. Umístíme ho na plech, který vyložíme pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout.
  6. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C deset minut.
  7. Poté teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme asi 40 minut. Toto časové rozmezí platí při dvou mazancích, při jednom to bude okolo 90 minut.
  8. Po vychladnutí mazanec schováme a konzumujeme na Velikonoce.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: