Velikonoční beránek - snadný recept

/media/images/v87.jpg

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka, který se peče ve formě, pak se případně nazdobí (polije polevou nebo posype cukrem) a ozdobí barevnou stužkou.

Receptů na tradičního beránka existuje velmi mnoho. Může být kynutý, tvarohový nebo třený s práškem do pečiva. Právě na ten poslední se podíváme. Jedná se o jednoduchý a ověřený recept, který se zpravidla vždy povede.

Ingredience:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • kypřicí prášek
  • nastrouhaná kůra z chem. neošetřeného citronu
  • kandované ovoce (není nutné)
Postup:
  1. Všechny suroviny musejí být pokojové teploty. Máslo utřeme se žloutky a cukrem do jemné hmoty.
  2. Dále do hmoty postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřicí prášek. Opět pořádně zpracujeme.
  3. K těstu přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a nakrájené kandované ovoce na kostičky.
  4. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ten poté pomalu přimícháme do těsta.
  5. Důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou formu na beránka. Do ní vložíme těsto zhruba do tří čtvrtin.
  6. Zakryjeme horním dílem formy a okamžitě pečeme ve vyhřáté troubě.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 - 180°C asi hodinu. Špejlí pak zkoušíme, jestli je beránek hotový. Každá trouba peče jinak, proto dbejte na zkušenosti s tou vaší.
  8. Až bude upečený, vyndáme formu z trouby a odložíme vrchní část formy.
  9. Jakmile nebude beránek horký, vyndáme ho z formy a umístíme na tác.
  10. Když bude zcela studený, pustíme se do zdobení.
  11. Beránka můžeme polít čokoládovou polevou. Rozpustíme nalámanou čokoládu s kouskem másla ve vodní lázni a pak důkladně polijeme tělo i hlavu.
  12. Můžeme ho pouze pocukrovat práškovým cukrem nebo nechat jen tak bez jakéhokoli zdobení.
  13. Do míst, kde jsem oči, přimáčkneme rozinku nebo oříšek.
  14. Na krk umístíme stužku a uděláme mašličku.

Následně umístěte upečeného beránka na slavnostní tabuli, kde bude zaujímat své výsostné postavení, dokud ho někdo nesní.

Pokud máte rovněž formu na zajíčka, hodí se upéct i zajíčka. Podívejte se na recept na velikonočního zajíce, který je na přípravu velice jednoduchý a jeho chuť vás zajisté zaujme.

Další recepty a informace

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: