Velikonoční beránek - snadný recept

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka, který se peče ve formě, pak se případně nazdobí (polije polevou nebo posype cukrem) a ozdobí barevnou stužkou.
Receptů na tradičního beránka existuje velmi mnoho. Může být kynutý, tvarohový nebo třený s práškem do pečiva. Právě na ten poslední se podíváme. Jedná se o jednoduchý a ověřený recept, který se zpravidla vždy povede.
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- kypřicí prášek
- nastrouhaná kůra z chem. neošetřeného citronu
- kandované ovoce (není nutné)
Postup:
- Všechny suroviny musejí být pokojové teploty. Máslo utřeme se žloutky a cukrem do jemné hmoty.
- Dále do hmoty postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřicí prášek. Opět pořádně zpracujeme.
- K těstu přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a nakrájené kandované ovoce na kostičky.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ten poté pomalu přimícháme do těsta.
- Důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou formu na beránka. Do ní vložíme těsto zhruba do tří čtvrtin.
- Zakryjeme horním dílem formy a okamžitě pečeme ve vyhřáté troubě.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 - 180°C asi hodinu. Špejlí pak zkoušíme, jestli je beránek hotový. Každá trouba peče jinak, proto dbejte na zkušenosti s tou vaší.
- Až bude upečený, vyndáme formu z trouby a odložíme vrchní část formy.
- Jakmile nebude beránek horký, vyndáme ho z formy a umístíme na tác.
- Když bude zcela studený, pustíme se do zdobení.
- Beránka můžeme polít čokoládovou polevou. Rozpustíme nalámanou čokoládu s kouskem másla ve vodní lázni a pak důkladně polijeme tělo i hlavu.
- Můžeme ho pouze pocukrovat práškovým cukrem nebo nechat jen tak bez jakéhokoli zdobení.
- Do míst, kde jsem oči, přimáčkneme rozinku nebo oříšek.
- Na krk umístíme stužku a uděláme mašličku.
Následně umístěte upečeného beránka na slavnostní tabuli, kde bude zaujímat své výsostné postavení, dokud ho někdo nesní.
Pokud máte rovněž formu na zajíčka, hodí se upéct i zajíčka. Podívejte se na recept na velikonočního zajíce, který je na přípravu velice jednoduchý a jeho chuť vás zajisté zaujme.
Další recepty a informace
- Mazanec
- Nádivka
- Zapečené klobásy
- Velikonoční dekorace
- Datum a termín svátků jara
- Jak na kraslice
- Přání a básničky
Vaše komentáře